nedelja, 1. september 2013

Pleša (Nanos) (1262 m) in Grmada na Nanosu (1207 m)

Dan je bil kot nalašč za Nanos, skoraj jesenski, torej ne prevroče in z relativno močnim vetrom. Enega pohodnika iz naše družbe smo odložili v Razdrtem, ostali smo se namenili z avtom do Abrama. Od tam smo krenili proti Vojkovi koči na Nanosu.

Čudovita in lepo urejena ter markirana pot, je speljana po nanoški planoti, malo po cesti, malo čez pašnike, skozi gozd in preko travnikov poraslih z vabljivo, mehko travo. Ponujajo se razgledi na Dolomite, Tržaški zaliv, Vipavsko dolino, Pivško kotlino itd. Ob lepem vremenu se praktično vidi pol Slovenije.

Do Vojkove koče je to pravi družinski izlet, saj ne pomeni kakih hudih fizičnih naporov. Ko smo se v koči pogreli s čajem in se nam je ponovno pridružil prijatelj, ki smo ga "odvrgli" v Razdrtem, smo jo mahnili proti Pleši, a nas je veter kmalu pregnal naprej proti Grmadi. Tam smo našli zavetje in v miru pomalicali. Nato smo malo po svoje sestopali proti poti, ki nas je popeljala nazaj do Abrama. Pri Sv. Hieronimu se je ravno začenjala maša, zato je bilo danes na Nanosu ogromno ljudi. 

Pri Abramu smo pred povratkom še nekaj pojedli in se čudili nad velikim številom ljudi, ki so se tja pripeljali zgolj na kosilo. Lep izlet!

začudeni pogledi


televizijski oddajnik na Pleši

strma travnata pobočja padajo globoko v dolino

ob robu do Grmade


pihal je precej močan veter

Grmada na Nanosu

Ni komentarjev:

Objavite komentar