ponedeljek, 22. december 2014

Okroglež (1965 m), Debela peč (2014 m) in Brda (2008 m)

Kljub temu, da na blogu že nekaj časa ni bilo nobene objave, ne pomeni, da smo kar počivali doma in pozabili na hribe. En takih izletov, ki jih moram deliti, je zagotovo včerajšnji po vrhovih nad Pokljuko. 

Iz Celja smo se odpravili zelo zgodaj, saj smo previdevali, da bo na tako sončen dan Debelo peč, ki je bila osnovni cilj, hotelo obiskati mnogo ljudi. Tako smo že pred osmo parkirali na planini Zajavornik, kjer smo na presenečenje vseh bili edini. Malce smo se bali tudi gužve, ki jo s sabo prinaša biatlonska tekma, a smo očitno sklepali narobe. Na poti do planine Lipanca smo tako srečali samo dva planinca, ki sta se tja odpravila od spomenika NOB. 

Pri Blejski koči smo se ustavili samo za par minut, nato pa krenili naprej. Snega je bilo ravno prav, da je fino škripalo pod pohodnimi čevlji. Derez nismo obuvali, tudi cepini so ostali na nahrbtnikih. Pot je shojena, a na dveh krajih jo malce "zmanjka", tam kjer se preko snega lovijo vetrovi in zabrišejo stopinje pohodnikov. Tako je tudi sled za zadnjimi obiskovalci Okrogleža čisto zabrisana, zato se na vrh odpravim bolj po občutku. Enkrat se mi v sneg vdre do pasu, a nič zato, saj smo zaradi snega, ki ga pogrešamo v dolini, tudi prišli. Z vrha se odpre čudovit razgled na Debelo peč, cilj današnjega izleta. 

Z Okrogleža si na Debeli peči v slabih 15-ih minutah. Zaslužen sendvič, nastavljanje soncu in občudovanju Triglava in predvsem neskončno visoke stene Rjavine, ki jo vidiš v vsej njeni veličini. Na nebu ni niti enega oblačka, zato se na vrhu zadržimo kar nekaj časa.

Vračamo se preko vrha Brda, kjer se ponovno ustavimo in občudujemo razgled in se zahvaljujemo bogovom vetra, da imajo danes dopust. Pod Lipanskim vrhom sestopimo nazaj na Blejsko kočo, kjer si končno privoščimo tudi nekaj toplega. Zelo prijetna in prijazna oskrbniška družina nam postreže zelo okusno joto in tako sklenemo čudovit potep po hribih nad Pokljuko.

planina Lipanca

Debela peč z Okrogleža

proti vrhu

pogled z Debele peči proti Triglavi in Rjavini

Ni komentarjev:

Objavite komentar